SMOCHINUL este din ce in ce mai prezent in gradinile din Romania, asa ca acum poti avea si tu un astfel de arbust fructifer in curte. Cum? Hai sa o luam pas cu pas:
Originar din Asia Mica, SMOCHINUL – FICUS CARICA – a fost adus in Europa de catre greci, care il mentioneaza inca din antichitate.
Prezent pe teritoriul tarii noastre de sute de ani, SMOCHINUL s-a adaptat excelent in zonele de sud – vest, care au avut mereu un climat bland. Dealtfel, in aceste zone a fost cultivat in livezi, avand si un eveniment anual dedicat: Festivalul Smochinelor din Svinita, Mehedinti.
In ultimii ani, datorita verilor din ce in ce mai calduroase – urmare a incalzirii globale – SMOCHINUL s-a adaptat tot mai bine si in alte zone din Romania, unde atinge inaltimi de 2-3 metri. Cu frunzele sale luxuriante si fructele sale delicioase, SMOCHINUL este o prezenta minunata in orice gradina, de aceea tot mai multi oamani aleg sa il planteze il curtile lor.
Pentru a te bucura de toate beneficiile acestui copac uimitor, trebuie sa-I acorzi o ingrijire corespunzatoare. Iata cateva sfaturi esentiale de la Ciprian Saplacan – Floraria Trias, pentru a te ajuta sa ai un SMOCHIN viguros si roditor.
SFATURI DE INGRIJIRE DE LA FLORARIA TRIAS:
AMPLASARE:
Smochinii prospera in zonele cu clima blanda si insorita, asa ca asigura-te ca il plasezi intr-un loc bine luminat (ideal cu expunere sudica) si protejat de vanturile puternice.
PLANTAREA
in gradina a puilor din ghiveci, care au deja radacini, se poate face in perioada martie – noiembrie.
LUMINA
din plin este extrem de importanta: arbustul va face mereu noi lastari, muguri de rod si va fructifica, chiar si de doua ori pe an.
Esentiala este si TEMPERATURA: daca vara rezista fara probleme si la 40 de grade, este sensibil la ger. Astfel, pe timpul iernii, nu suporta temperaturi sub -10 grade, sens in care recomandam protejarea sa cu folie. In cel mai rau caz, inghetul va afecta doar ce se afla deasupra solului din arbust, radacinile raman insa vii, dand nastere unei noi plante primavara.
SOL:
Smochinii nu sunt pretentiosi si se adapteaza multor tipuri de sol in gradina (inclusiv nisipoase, pietroase, etc), dar acesta trebuie sa fie bine drenat, pentru a preveni acumularea excesiva de apa la radacina.
UDARE:
data fiind rezistenta acestui arbore la seceta, se va uda moderat, asigurandu-te ca solul se usuca intre udari, ca sa nu ajungem la putrezirea radacinilor. Se poate creste frecventa udarilor in perioadele secetoase, in primul an de plantare si atunci cand fructifica. Se opreste udarea in perioadele ploioase.
FERTILIZARE: aplicarea de ingrasaminte va imbunatati sanatatea si cresterea SMOCHINULUI, mai ales din cel de-al doilea an dupa plantare. In acest sens, recomandam POKON Ingrasamant Organic Universal de Gradina, care se aplica in perioada martie – septembrie.
ATENTIE LA DAUNATORI SI LA BOLI!
Monitorizeaza indeaproape SMOCHINUL, pentru a detecta orice semne ale daunatorilor sau bolilor. Aplica tratamente preventive sau interventii prompte in cazul unei infectii, pentru a proteja sanatatea SMOCHINULUI tau.
BUCURA-TE DE SMOCHINE!
Recolta smochinelor la momentul potrivit este cruciala pentru a te bucura de fructe delicioase si sanatoase. Asteapta pana cand fructele sunt complet coapte si capata o culoare bogata, violet, si o consistenta moale, apoi culege-le cu grija, pentru a evita deteriorarea.
Urmeaza sfaturile de ingrijire de mai sus si SMOCHINUL tau va deveni starul gradinii tale, oferindu-ti ani multi de frumusete si fructe delicioase.
Daca si tu iti doresti un SMOCHIN roditor sau alte PLANTE DE GRADINA SI TERASA, vino in florariile Trias sau comanda pe site florariatrias.ro.
Imagini: Floraria Trias, expressdebanat.ro, rhs.org.uk