Vasul ideal pentru Orhideea Phalaenopsis
Prietenii si clientii nostri ne intreaba adesea care sunt vasele ideale pentru orhidee: trebuie neaparat ghivece transparente? Se pot pune ghivecele cu orhidee in vase decorative? DA, putem folosi masti frumoase din ceramica, metal, rachita sau orice alt material opac, fara sa afectam sanatatea plantei noastre dragi.
Colegul nostru Carli Marian, designer florist si inginer horticol, ne detaliaza posibilitatea folosirii mastilor decorative.
Si ne povesteste despre cele două tipuri de ghivece des utilizate in cresterea orhideelor Phalaenopsis:
Sfaturi Trias:
Orhideea Phalaenopsis poate fi plantata in orice ghiveci, nu numai din plastic transparent, atata timp cat se oferă un drenaj foarte bun si o ventilatie adecvata la nivelul radacinilor.
Cei mai multi iubitori de orhidee prefera sa le planteze in ghivece transparente din plastic, pentru a inspecta cu usurinta radacinile fara sa le disturbe prea mult, iar acest ghiveci să fie mascat de un portghiveci decorativ. Este important ca aceasta masca să fie special creata pentru orhidee, astfel incat apa care se scurge de la udare sa nu se mentina la nivelul radacinilor.
Revenind la ghivece, trebuie să afli ca cele mai folosite modele pentru Phalaenopsis sunt din plastic sau lut. Cele din plastic transparent sunt ieftine, disponibile in multe marimi și culori.
Multi prefera plasticul pentru ca permite o retentie mai mare de apa in substratul de plantare si pentru mai mult timp, comparativ cu cele din lut. De asemenea, pe peretii ghiveciului nu apar saruri si nici radacinile nu vor adera la nivelul acestora.
Evident că vor permite si patrunderea luminii pentru fotosinteza radacinilor. Singura problema a ghivecelor din plastic tine de instabilitatea plantei atunci când creste foarte mult. Insa acest inconvenient poate fi eliminat cu ajutorul unui portghiveci.
Ghivecele din lut ofera o buna stabilitate, dar porozitatea poate fi un avantaj si un dezavantaj în acelasi timp.
In aceste ghivece, substratul se usuca rapid, permitand astfel radacinilor sa se usuce numaidecat. Aceasta situatie da nastere, de cele mai multe ori, la supraudare si astfel apare riscul de putrezire a radacinilor. Asadar, Phalaenopsisul plantat in ghivece de lut trebuie atent monitorizat, deoarece reclama udari frecvente.
Un alt dezavantaj este faptul ca radacinile orhideei adera usor la peretii vasului, iar la o eventuala schimbare a ghiveciului va fi nevoie ca acesta să fie spart pentru a putea scoate balotul de radacini.
Din proprie experienta, pledez pentru ghivecele transparente la orhidee, pentru ca iti vor permite sa verifici cu usurinta starea radacinilor.
Ghiveciul din plastic iti va permite să alegi momentul optim de udare a plantei. Sunt usor de curatat si pot fi reutilizate pentru alte orhidee. Apoi, nu este nicio problema daca vei plasa ghiveciul din plastic intr-o masca decorativa.
Folosirea portghivecelor nu este o problema pentru sanatatea orhideei Phalaenopsis .
Deoarece vei observa in timp o aglomerare mai mare de radacini la suprafata ghiveciului, radacini suficiente pentru fotosinteza suplimentara. Este important in schimb sa nu le indepartezi, deoarece ai interveni asupra integritătii plantei.
Asadar, daca vrei ghivece cu orhidee puse intr-o masca decorativa, atunci trebuie sa lasi radacinile sa creasca liber deasupra vasului!Pentru radacinile aeriene iti recomand să pulverizezi fin apa din cand in cand, pentru a le hidrata.Iar daca ai si un fertilizant foliar (iti recomand PowerSpray de la POKON) atunci este perfect sa-l aplici prin pulverizare pe toata zona supraterana, exceptand tija florala, daca exista.
Pentru a intelege exact de ce orhideea Phalaenopsis nu trebuie sa stea cu ghiveciul transparent vizibil pentru lumina,trebuie sa stii ca, in mediul lor natural, orhideele au radacinile prinse de scoarta arborilor – o parte dintre ele sunt expuse luminii, iar o alta parte sunt mascate de frunzele altor orhidee ce se gasesc in apropiere. Asadar, nu ezita sa folosesti mastile decorative pentru toate orhideele tale.Completeaza eleganta acestor minunate flori cu niste portghivece pe masura!
Recomandari Floraria Trias:
Ghivecele cu autoudare SANTINO:
Cu rezervor de apa, sistem de auto-absorbtie cu controlul nivelului de apa : – O economie de timp pentru cei ocupati.
-Fara scurgeri de apa.
-Risc redus de putrezire prin controlul nivelului de apa.
-Radacinilor le este asigurata circulatia aerului.
Ghivece Lechuza cu sistem practic de auto-irigare a pământului „Made in Germany”:
– Datorită utilizării materialelor plastice robuste, de calitate superioară – rezistente la intemperii împotriva razelor UV și înghețului – vă puteți bucura timp îndelungat de produse.
– Sistemul inteligent de autoirigare este compus dintr-un indicator de apa, un separator si un sistem de reumplere. Initial, timp de 90 de zile, se va uda planta in mod normal turnand apa peste pamantul care inconjoara planta. Acest proces ii va permite radacinei sa se dezvolte trecand de separator si ajungand pe fundul vasului.
Te asteptam in Florariile Trias si pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi orhideele favorite, dar si ghivecele , pamantul de flori si fertilizantul special de la POKON!
Sursa: adelaparvu.co