Orice curte in care exista gazon si plante decorative sau arbori se transforma intr-o adevarata oaza de frumusete si relaxare. Din pacate, nu este usor sa mentii un gazon impecabil – iata sfaturile colegului nostru Carli Marian, inginer horticol si designer florist, in acest sens:
In aceasta perioada, cei care au in curte un spatiu copertat cu gazon probabil duc o lupta continua cu palcurile de trifoi, care nu vor sa cedeze in niciun fel. Desi la prima vedere ai putea spune ca totul pare mai idilic cu cateva inflorescente albe in covorul verde de gazon, pe termen lung trifoiul se inmulteste extrem de rapid si va concura gazonul în ceea ce priveste nutrientii. Iar, in final, in loc de gazonul verde, tipic englezesc, vom avea o pajiste care aminteste de gradina de la tara a bunicii. Dar cum de ajunge sa se inmulteasca asa de repede trifoiul? Sa stii ca cel mai mare procent de inmultire se face prin seminte. Semintele trifoiului pot supravietui la temperaturi ridicate, foc, temperaturi scăzute si pot sta intr-o faza latenta multi ani de zile inainte de germinare. Daca te confrunti cu o asemenea problema, ti-am pregătit un set de sfaturi care te vor ajuta sa iei masurile necesare ce pot salva gazonul de invazia nedorita a trifoiului.
In situatia in care discutam de cateva plante de trifoi izolate, atunci eliminarea lor se poate face prin smulgerea efectiva din gazon, dar nu inainte de a le inveli intr-o punga din plastic. Aceasta masura te va ajuta sa diminuezi riscul raspandirii semintelor. Niciodata nu trebuie sa smulgi trifoiul si sa-l lasi aruncat pe gazon. Sa stii ca trifoiul se dezvolta mult mai usor atunci cand iarba este slabita. De aceea iti recomand să aplici ingrasaminte speciale pentru gazon in mod regulat, atat vara cat si toamna. Intotdeauna ingrasamintele bogate in azot, cum sunt cele de la POKON (care sun bio!), vor ajuta la dezvoltarea unui gazon viguros, scazand astfel sansele infestarii cu trifoi. Ai grija sa eviti ingrasamintele prea bogate in fosfor, deoarece acestea hranesc mai mult trifoiul decât gazonul.
Daca aceste masuri de combatere nu dau rezultatele asteptate, atunci trebuie sa folosesti erbicide selective. Folosirea erbicidelor in lupta cu trifoiul nu este recomandata decat după un minim de sase luni de la plantarea gazonului. In cazul in care gazonul este contaminat cu Trifoiul alb, atunci iti recomand sa aplici tratamente cu Dicopur, Titus Plus, Cambio, Tomigan, Cerlit, Roundup. Cel din urma poate insa distruge toate plantele cu care vine in contact, asa ca trebuie sa acorzi mare atentie la aplicare. Pentru celelalte specii de trifoi, iti recomand să aplici un tratament cu Lontrel, acest erbicid cu siguranta le va veni de hac. Poti achiziționa aceste produse fie de la magazinele specializate on-line, fie de la magazinele clasice cu specific fitosanitar. Acum ca stii cum poti scapa peluzele și paturile cu flori de invazia trifoiului, nu mai ai nevoie decat de puțina rabdare si consecvența, pentru a birui in aceasta luptă. Mai jos ai si cateva idei de amenajare pentru gradina cu zone de gazon.
Sper sa-ti prindă bine aceste informatii! Succes!
Sursa: adelaparvu.com