Publicat pe Lasă un comentariu

SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS: MAGNOLIA

magnolia

A venit primavara, sezonul de amenajare a grădinilor, iar multa lume isi doreste o magnolie in curtea sa. Daca visezi ca pe viitor sa ai si tu o magnolie mare, plina de flori, acum este momentul sa plantezi un pui (te asteptam in florariile Tria’s!) si sa citesti sfaturile de ingrijire date de colegul nostru Carli Marian:

Niciun arbore inflorit nu starneste atata emotie in suflet precum magnolia. Desi ai spune ca este un arbore foarte scump, sa stii ca il poti cumpara de la Florăriile Trias la preturi accesibile: vei primi un exemplar in varsta de 3 ani, care are deja boboci gata sa infloreasca.

Momentul cel mai bun de plantare este primavara si mai puțin toamna, cand procentul de prindere este mai scăzut. Atunci cand vrei sa cumperi o magnolie, orienteaza-te doar catre exemplarele care au fost crescute in ghiveci. Cele care au radacini nude, adica fără balot de pamant, s-ar putea sa se ofilească înainte de a se prinde, asa ca fereste-te de ele.

Pentru o inflorire abundenta, planteaza magnolia intr-un loc scaldat de soare. Atunci cand beneficiaza de o umbrire partiala, ramificatiile vor fi putine, firave si vor produce un numar scazut de flori. De aceea iti recomand pentru plantare un loc insorit, protejat de vant si cu un sol usor drenabil, lutos, dar bogat în materii organice.

Taierea magnoliei nu este o operatie recomandata, dar se poate aplica atunci cand se doreste redimensionarea coroanei, formarea unui trunchi si igienizarea. In urma taierilor, sa stii ca se inlatura lemnul cu florile ce ar fi aparut in sezonul urmator. Dar daca este musai, atunci poti interveni pentru taierea magnoliei la sfarsitul primaverii, dupa ce a inflorit. Arborii maturi nu-ti recomand sa-i tunzi, deoarece in urma taierilor apar leziuni ce se vor vindeca greu si vor deveni porti de intrare pentru boli si daunatori. La exemplarele tinere iti recomand doar taieri putine si lejere, orice interventie severă poate provoca pagube pe termen lung.

Daca nu ai gradina, sa stii că poti creste magnolia pentru o perioada si în ghiveci, doar ca marimea vasului trebuie să creasca progresiv, odata cu cresterea in volum a arborelui. Pentru rezultate excelente, iti recomand un ghiveci din lut termorezistent, special creat pentru exterior.

Sper sa-ti prinda bine sfaturile acestea si sa te bucuri cat mai mult de magnolia ta!

 

Articol preluat din adelaparvu.com

Lasă un răspuns