Muscatele sunt printre cele mai populare flori, ele inveselind atmosfera atat in curte, cat si pe terase sau pe balcoanele apartamentelor. Daca iti doresti muscate frumoase si pline de flori pana la toamna, colegul nostru Carli Marian, inginer horticol si designer florist, iti impartaseste cateva secrete de grădinar iscusit. In plus, te asteptam in Florariile Trias si AICI
Muscatele, cu denumirea latineasca de Pelargonium, sunt de mai multe soiuri, de diferite culori, unele cu parfum deosebit, altele cu flori spectaculoase. Fiecare soi are dupa numele generic latinesc alte completari de la Perlargonium zonale la Pelargonium peltatum sau Pelargonium grandiflorum. Indiferent de soi, fie ca sunt muscate curgatoare sau nu, muscate ca la bunica ori muscate cu petale multiple si mai fine ori batute, poti avea si tu muscate spectaculoase, pline de flori, respectand aceste 4 reguli de baza:
1. Asigura-te ca primesc suficient soare, deoarece procesul de inflorire este strict legat de o perioada de soare de aproximativ 6 ore pe zi. Daca beneficiaza de expuneri sudice, atunci inflorirea este maxima si colorarea florilor este mai intensa.
2. Este important să mentii solul reavan, fara sa existe exces de umezeala. Insa, daca lasi solul uscat pentru mult timp, sa stii ca va slabi planta, iar acest aspect se va reflecta prin boboci uscati sau flori pipernicite. La polul opus, cand solul este prea umed sa stii ca apare riscul de putrezire a radacinilor si de uscare a bobocilor inainte sa se deschida.
3. O masura importanta ce trebuie aplicata undeva pe la mijlocul verii este de tundere a cresterilor mult prea lungi. Acest fenomen de alungire a muscatei este cauzat de temperaturile prea ridicate si de durata mare de iluminare. Iată de ce, pe la mijlocul lunii iulie, cresterile muscatei devin lungi, avand frunze si flori doar la varfuri. In consecinta, te sfatuiesc sa tai cresterile undeva la jumatate sau, daca te lasa sufletul, pana aproape de sol. Această taiere va determina formarea de noi ramificatii si de multe, multe flori.
4. Pe langa lumina, sa stii ca si hrana joacă un rol la fel de important. Iata de ce este nevoie sa-i aplici un fertilizant solid cu un continut ridicat de potasiu, pentru a sustine o inflorire bogata si pe termen lung. Iti dau un pont: ingrasamantul folosit pentru trandafirii de gradina se potriveste excelent si pentru muscate. Din propria experienta, iti recomand sa folosesti ingrasaminte solide cu solubilitate lenta, ceea ce inseamna ca va elibera treptat toti nutrientii necesari unei dezvoltari armonioase si formării unui numar mare de boboci. Recomandarea mea este ingrasamantul lichid de la Pokon, special conceput pentru plante pentru amplasate pe terasa si balcon: https://www.florariatrias.ro/produs/ingrasamant-terasa-si-balcon-500ml/
Sper ca sfaturile mele să te ajute sa obtii cele mai frumoase muscate!
Sursa: adelaparvu.com