SCHLUMBERGERA, cunoscuta si sub multe alte nume, cum ar fi: Craciunica, Cactusul Craciunului, Craciunelul, Planta nu-ma-deranja, etc, este unul dintre simbolurile iubite ale sezonului rece, cand ne bucura cu flori superbe, rosii, ciclam, roz, albe sau, mai rar, galbene .
Craciunica este de fapt un cactus originar din junglele Braziliei – se poate vedea cum acumuleaza apa in frunzele sale carnoase – si are o poveste frumoasa, pe care trebuie sa v-o spunem:
A fost odata ca niciodata un om care l-a rugat pe Dumnezeu sa-i dea o floare frumoasa si un future, dar a primit un cactus si o omida.Desi initial a crezut ca a fost o greseala, cand s-a intors dupa un timp la darurile primate, omul a descoperit cu uimire ca teposul cactus avea flori superbe, iar omida se transformase intr-un future minunat.A realizat atunci ca Dumnezeu i-a dat exact ceea ce isi dorise, caile Lui fiind intotdeauna bune, chiar daca noi nu le intelegem.
D
aca vreti ca Schlumbergera sa se dezvolte frumos si rapid, sa continue sa infloreasca si sa va bucure cu frumusetea sa ani buni de zile, urmati regulile de ingrijire prezentate de catre Traian Saplacan de la Floraria Trias:
AMPLASARE:
Craciunica iubeste foarte mult lumina si soarele, in sezonul cald simtindu-se foarte bine afara. Atentie insa la soarele puternic de vara, care o poate afecta, ca si pe majoritatea cactusilor de jungla. Iarna necesita aer cald si lumina multa, mai ales cand s-au format florile.
Atentie! Nu schimbati locul plantei (mai ales cand are boboci sau este inflorita) si nu o supuneti la schimbari bruste de temperatura!
TEMPERATURA:
Temperatura necesara plantei pentru a face boboci este de 16-18 grade Celsius in timpul zilei si 8-13 grade Celsius in timpul noptii. Apoi, cand apar florile, poate fi mai cald: 21-25 grade Celsius peste zi si 16-22 grade Celsius in timpul noptii.
UDARE:
Craciunica se uda pana la imbibarea pamantului cu apa, numai dupa ce s-a uscat suprafata acestuia. Se recomanda pulverizarea zilnica a plantei, in special iarna cand, din cauza caloriferelor, umiditatea atmosferica scade. Nu se pulverizeaza in timpul perioadei de inflorire.
PAMANT SI FERTILIZARE:
atat substratul ( bine drenat, aerat, bogat in nutrienti), cat si ingrasamantul, trebuie sa fie speciale pentru cactusi, sens in care va recomandam:
- Pamant POKON pentru Cactusi – are in compozitie cele mai bune materii RAW cum ar fi turba de gunoi. Fiind creat special pentru cactusi si suculente, acest pamant este bine aerat, permeabil, permitant plantelor sa-si extraga apa cu usurinta.
- Adaugarea de Ingrasamant lichid POKON pentru Cactusi ofera plantei radacini puternice si mareste rezistenta la boli si daunatori. Ca urmare, acestea sunt protejate impotriva ciupercilor patogene și mentine plantele sanatoase si frumoase.
INMULTIREA:
Este usor de realizat prin butasirea unei bucati de tulpina, primavara sau vara. Orice bucata de tulpina cu 2-3 segmente, rupta si introdusa in pamant, poate forma o noua planta de Schlumbergera. Ideal este sa se puna cativa astfel de butasi intr-un ghiveci, pentru a se forma viitoarea tufa.
TRANSPLANTAREA plantelor de Schlumbergera se realizeaza la un interval de 1-3 ani, preferabil primavara, dupa ce s-au trecut florile. Se va folosi un ghiveci cam cu un sfert mai mare decat cel precedent si, asa cum spuneam, Pamant POKON pentru cactusi si suculente.
Vino in florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi o CRACIUNICA sau alte plante suculente si cactusi, care iti vor infrumuseta casa si viata.
Mi-au aparut niste musculite. Ce tratament imi recomandati pt a scapa de ele ?
Daca este vorba de musculite la pamant este din cauza excesului de umiditate. Reduceti udarile. Frunzele nu contacteaza musculite de regula.
Puteti sa reveniti pe whatsaapt cu ceva imagini si incercam sa va ajutam