Publicat pe Lasă un comentariu

MASLINUL, PLANTA MEDITERANEEANA SIMBOL AL PACII. SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS.

Featured Video Play Icon

MASLINUL – Olea Europaea – este o planta decorativa foarte iubita, recunoscuta pentru frumusete, beneficii si pentru rolul sau important in istorie si in cultura. Originar din regiunile mediteraneene, MASLINUL este considerat un simbol al pacii, al fertilitatii si al longevitatii.

Acesti copaci mereu verzi au fost cultivati inca din antichitate pentru fructele lor gustoase si bogate in ulei de masline, dar si pentru lemnul lor valoros. Grecii antici si romanii considerau MASLINUL sacru si il asociasera zeilor lor, plantand acest copac in jurul templelor.

maslinul 1

In prezent, MASLINUL este apreciat in toata lumea pentru valoarea sa estetica, el avand puterea de a aduce atmosfera Mediteranei mai aproape de sufletele noastre. Astfel, de la gradinari si pasionati de plante si pana la oamenii obisnuiti, toata lumea il iubeste datorita:

  • frunzelor sale lucioase, mereu verzi;
  • aspectului elegant, ce decoreaza exotic orice spatiu;
  • fructelor sale delicioase, maslinele.

Chiar daca acest arbust se bucura, in mediul sau natural, de temperaturi mult mai ridicate decat cele din Romania, MASLINUL se simte foarte bine in ghiveci. Dealtfel, dimensiunile lor mici recomanda aceste plante pentru a fi plantate in ghivece, ceea ce ii face o optiune excelenta pentru a decora balcoane si terase, unde pot atinge o intaltime de 1,5 metri.

Indiferent de spatiul pe care doresti sa il decorezi, poti planta si creste MASLINUL in ghiveci, daca urmezi cateva sfaturi de ingrijire, impartasite de catre Ciprian Saplacan de la Floraria Trias.

maslinul 2

 

AMPLASARE:

Maslinul la ghiveci prefera un loc luminos, chiar in bataia soarelui daca se poate, insa se adapteaza si fara lumina directa (atentie, a nu se intelege ca va rezista intr-un loc intunecos). Asadar, recomandam asezarea ghiveciului pe terasa, pe balcon sau chiar in gradina, in sezonul cald.

Planta are nevoie de temperaturi optime de aproximativ 20°C si este afectat de temperaturile mai mici de 8°C. Exemplarele crescute in ghivece, in exterior, se vor adaposti pe perioada iernii – recomandam dispunerea intr-o incapere luminoasa si racoroasa, conditia fiind ca temperatura sa nu scada sub 8°C.

SUBSTRAT SI UDARE:

MASLINUL prefera un sol bine drenat – cand il plantezi in ghiveci, ai grija sa:

  • oferi suficient spatiu radacinilor sa se dezvolte;
  • ii oferi pamant special pentru plante mediteraneene de la POKON, bogat in fier, disponibil in toate florariile Trias si online;
  • planta se uda regulat in perioada de crestere vegetativa (de primavara devreme pana toamna tarziu), astfel incat pamantul din ghiveci sa fie mentinut hidratat, insa nu umed. Iarna, cand MASLINUL este intr-o perioada de repaus, frecventa udarilor se reduce, dar substratul nu se lasa sa se usuce complet. Evitati udarea excesiva, deoarece poate duce la putrezirea radacinilor si, implicit, la moartea plantei. Pentru un drenaj eficient al apei, recomandam dispunrea unui strat de hidrogranule de argila pe fundul ghiveciului si afanarea regulata a substratului din ghiveci.

 

INMULTIRE:

MASLINUL poate fi inmultit prin seminte sau prin butasire.

maslinul 3

SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS:

  • Maslinul are nevoie de fertilizare, deoarece creste intr-o cantitate mica de pamant! Ofera-i ingrasamant POKON special pentru plante mediteraneene de primavara pana toamna (cu pauza iarna). Este usor de folosit: pui doar un capacel de fertilizant la 1 litru apa de udare.
  • TAIERI:
    • pentru ca au un ritm rapid de crestere – lastari, care consuma mult din energia plantei si cresc aiurea – este indicat sa tundem aceste varfuri, pentru a forma un coronament frumos, gen bosai; aceste taieri <din aproape in aproape> se pot face vara, fara probleme;
    • in plus, primavara sunt necesare taierile de curatare, cand se elimina ramurile uscate si cele din interiorul coroanei, pentru ca toate crengile sa aiba acces la lumina;
    • atentie, evitati taierea excesiva la MASLIN, deoarece acest lucru poate afecta sanatatea si aspectul arbustului.

 

Vino in florariile Trias sau comanda online un MASLIN care sa adauge o nota de eleganta si exotism la tine pe terasa. In plus, frunzele sale verzi si lucioase vor face un contrast placut fata de restul plantelor si arbustilor din spatiul respectiv.

Respectand regulile de ingrijire de mai sus, vei putea sa te bucuri ani de zile de frumusetea si longevitatea acestei binecunoscute plante mediteraneene, care adauga farmec casei tale.

Daca ai grija de el, MASLINUL va putea fructifica la tine acasa. Primele masline le vei putea culege dupa primii 4 – 5 ani de la plantare.

Lasă un răspuns