Publicat pe Lasă un comentariu

MARANTA, PLANTA CARE SE ROAGA. SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS.

Featured Video Play Icon

MARANTA, PLANTA CARE SE ROAGA.

MARANTA, SUPERBA PLANTA DE INTERIOR:

MARANTA, cunoscuta si sub denumirea de “planta care se roaga” sau “planta celor 10 porunci”, este o planta de apartament apreciata pentru frunzele sale decorative si interesantul mod in care acestea se inchid noaptea, precum niste maini care se roaga. Originara din regiunile tropicale ale Americii de Sud, Maranta este o planta perena care face parte din familia Marantaceae.

Este o planta la ghiveci superba, care adauga farmec in orice spatiu, fiind usor de integrat in decor. Dealtfel, ea este clar pozitionata in top 10 cele mai frumoase plante de apartament.

MARANTA, PLANTA CARE SE ROAGA.

ASPECTE GENERALE:

Considerate printre cele mai iubite flori de apartament decorative prin frunze, Maranta sunt apreciate in special pentru frunzele lor mari, viu colorate, eliptice, catifelate. Acestea pot avea diverse nuante de verde, cu modele de alb, galben sau rosu, in functie de specie. Datorita frumusetii frunzelor, Maranta mai este cunoscuta si drept <planta paun>.

MARANTA, PLANTA CARE SE ROAGA.

Florile sunt mici, de culoare alba, grupate in spice, fara valoare ornamentala. In conditii de apartament infloreste extrem de rar.

MARANTA este o planta de interior cu aspect de tufa ce poate ajunge la 20-30 cm inaltime. Aceste dimensiuni mai mici o deosebesc de CALATHEA, care ajunge la 30-50 cm.

Genul MARANTA cuprinde 30-40 de specii, dintre cele mai populare fiind Maranta Leuconeura, cunoscuta pentru frunzele sale ovale, si Maranta Tricolor, care se remarca prin culorile sale vibrante.

MARANTA prefera un mediu umed si cald, ceea ce o face ideala ca planta de camera, mai ales in birouri si sufragerii.

STIAI CA?

  • Maranta poarta numele “planta care se roaga” datorita faptului ca frunzele sale, care sunt plate peste zi, se pliaza asemeni unor maini care se roaga pe timpul noptii; daca esti atent, poti chiar sa auzi frunzele fosnind.
  • Superbul colorit al frunzelor implica suficienta lumina pentru planta.
  • Unul dintre motivele pentru care este iubita: nu este toxica pentru oameni si animale de companie.

MARANTA, PLANTA CARE SE ROAGA.

SFATURI DE INGRIJIRE DE LA FLORARIA TRIAS:

Pentru a te bucura cat mai mult de frumusetea Marantei, urmeaza sfaturile de ingrijire oferite de catre Ciprian Saplacan – Floraria Trias:

  1. AMPLASARE:

Maranta necesita lumina indirecta. Expunerea directa la soare poate arde frunzele, asa ca este recomandat sa o pozitionati intr-un loc unde primeste lumina difuza, cum ar fi in lateralul unei ferestre. Lumina prea puternica poate duce la decolorarea si arderea frunzelor.

Temperatura: Maranta prospera la temperaturi intre 18-24°C, chiar si mai ridicate pe timpul verii. Evita temperaturile sub 13°C pe timpul iernii, precum si expunerea la curenti de aer reci.

  1. UDARE SI UMIDITATE:

Maranta trebuie udata moderat, substratul trebuie sa fie mentinut reavan, dar nu foarte ud. Mentinerea unui echilibru intre lipsa apei si udarea in exces este esentiala, deoarece in ambele cazuri extreme frunzele se ruleaza si planta sufera. In timpul iernii, udarea poate fi redusa. Recomandam folosirea de apa decalcifiata, la temperatura camerei.

Aceasta planta de interior prefera un nivel mediu de umiditate. Este recomandat sa pulverizati spatele frunzelor in mod regulat cu apa sau sa pozitionati vase cu apa in apropiere, pentru a mentine umiditatea potrivita.

  1. PAMANT DE FLORI SI FERTILIZARE:

Un amestec de sol bine drenat este esential, sens in care recomandam POKON Pamant de flori Universal. Pentru a asigura o buna aerare a radacinilor, plasati pe fundul ghiveciului Hidrogranule de argila POKON sau cioburi de lut.

Fertilizarea trebuie efectuata de doua ori pe luna in perioada de crestere (de primavara pana toamna). Aplica un ingrasamant de flori special, asa cum este POKON Fertilizant Lichid Concentrat pentru Plante Verzi. O alternativa mai comoda este folosirea de batoane de ingrasamant POKON cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze, care au o perioada de actionare de 3 luni si astfel vei scapa de grija fertilizarilor repetate.

  1. INMULTIRE: Maranta se poate propaga prin divizarea tufei sau prin butasi de la baza plantei, proiecte recomandate a fi facute primavara.
  2. TRANSPLANTAREA se face cam la 2-3 ani, atunci cand radacinile nu mai au loc in ghiveci. Cu mare atentie la radacini, se face transplantarea intr-un ghiveci de flori cam cu un sfert mai mare, punand strat de drenaj si pamant de flori nou.

 

MARANTA, PLANTA CARE SE ROAGA.

 

Maranta este o alegere excelenta pentru cei care doresc o planta de apartament frumoasa si usor de ingrijit. Cu atentie si grija, aceasta floare la ghiveci va deveni cu siguranta un element de decor impresionant in casa ta, mai ales daca o dispui intr-un ghiveci de ceramica. Respecta sfaturile simple de ingrijire de mai sus si vei avea o Maranta sanatoasa si viguroasa, care va continua sa aduca bucurie in viata ta!

Daca iti doresti o minunata MARANTA sau alte Plante Verzi de Apartament, vino in Florariile Trias sau comanda pe florariatrias.ro – trimitem prin curier oriunde in Romania.

MARANTA, PLANTA CARE SE ROAGA.

Lasă un răspuns