Iti doresti o planta decorativa prin flori, care sa-ti transforme spatiile exterioare in explozii de culoare si care sa-ti bucure sufletul zi de zi? Atunci alege LOBELIA, planta cu cele mai frumoase flori albastre, micute, ce au forma de fluturi si transforma orice spatiu exterior intr-un loc fabulos, fie ca este vorba de gradina – unde va forma un adevarat covor floral, terasa – unde va arata spectaculos in jardiniere si mai ales in ghivece suspendate, sau pervaz.
Originara din sudul Africii, Lobelia Erinus este o planta perena cu crestere rapida, sub forma de tufe sferice ce pot atinge 35 cm inaltime. Lobelia poate avea flori si de alte culori (albe, roz), dar cele cu flori albastre sunt cele mai cautate.
Photo: Getty Images
Lobelia nu este deloc pretentioasa, fiind usor de intretinut chiar si de catre persoanele care nu se pricep la gradinarit – ca sa o ai mereu inflorita, respecta doar cateva reguli de baza pentru ingrijirea sa, asa cum iti arata Traian Saplacan (Floraria Trias).
AMPLASARE:
LOBELIA prefera sa fie tinuta afara tot sezonul cald (de primavara pana toamna tarziu), atat plantata in gradina, cat si in ghivece sau jardiniere pe terasa – ea se va dezvolta mult si va ramane inflorita in tot acest timp.
Poate fi lasata afara pe toata perioada sezonului cald, insa la sfarsitul toamnei este bine sa fie mutata in interior, ferita de inghet. Se dezvolta foarte bine (fara a inflori, insa) si in conditiile din interior, in special daca este amplasata intr-un loc calduros, bine aerisit si cu multa lumina. Pentru stimularea infloririi in primavara urmatoare, se recomanda tunderea plantelor de Lobelia inainte de a fi bagate in interior.
Lumina este foarte importanta pentru Lobelia, care prefera spatiile insorite sau semiumbrite, unde infloreste si se dezvolta frumos.
PAMANT, UDARE SI FERTILIZARE:
Substratul pentru Lobelia trebuie sa fie argilos, hranitor, nisipos, umed si sa permita un bun drenaj al apei, astfel incat iti recomandam:
- pamantul universal Pokon, un amestec de turba foarte bun pentru plantele de terasa;
- pe fundul ghiveciului se dispun hidrogranule de argila Pokon sau bucatele de teracota, pentru drenaj.
Lobelia iubeste apa, dar nu suporta excesul de apa, deci solul trebuie mentinut umed prin udari regulate, mai ales in lunile secetoase. Atentie insa: umiditatea sporita poate duce, pe termen lung, la putrezirea radacinilor!
De primavara pana toamna se administreaza un fertilizant pentru plante cu flori – poti alege intre:
- Pokon ingrasamant lichid concentrat pentru plante cu flori – se pune putin in apa de udare, bilunar;
- Pokon Batoane pentru plante cu flori – se infig in pamant si hranesc planta timp de 3 luni.
INMULTIREA la Lobelia se efectueaza usor, prin seminte – exista 2 variante:
- Prin autoinsamantare: toamna, planta isi lasa singura semintele in sol, odata cu florile uscate; daca avem grija sa acoperim aceste seminte cu un strat subtire de turba sau nisip, primavara viitoare acestea vor rasari, formand noi plante.
- Prin cultivarea semintelor in rasaduri in perioada februarie-martie, cand se amesteca cu nisip fin, pentru a se asigura semanarea uniforma. Semintele sunt apoi presarate pe sol in recipiente speciale, dupa care sunt udate. Se recomanda acoperirea cu folie de plastic a vaselor respective. Plantele noi de Lobelia apar dupa 10 – 14 zile de la cultivarea semintelor, iar dupa inca o luna putem planta puietii de flori in ghivece joase si largi.
SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS:
- Curata tufa de florile si frunzele uscate;
- Mentine pamantul mereu afanat;
- La transplantare, foloseste un ghiveci cam cu un sfert mai mare in diametru decat cel actual, cu hidrogranule pe fundul vasului.
Te asteptam in florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi o Lobelia sau alte flori pentru terasa si gradina, care iti vor infrumuseta casa si viata.