LEANDRUL – ATMOSFERA MEDITERANEI IN CASA TA
LEANDRUL este o planta putin pretentioasa, foarte populara datorita florilor frumos colorate, care poate fi cultivata atat in gradina, cat si pe terasa sau balcon, in ghivece incapatoare.
LEANDRUL, cunoscut si sub numele de Nerium Oleander, este o planta cu flori care provine din regiunile calde ale Europei de Sud, Mediterana și Asia.
Florile superbe apar in varfurile mladitelor si pot fi simple ori compuse. Cele mai cunoscute specii de Leandru sunt cele cu flori cyclam, albe, roz, galbene ori portocalii.
Fiind o planta originara din zonele subtropicale si mediteraneene, se spune despre Leandru ca este simbolul sudului si al soarelui.
Leandrul aduce un minunat farmec mediteranean in casele din intreaga lume, putand fi amplasat:
– pe balcon sau pe terasa, in ghivece;
– in gradina, dar se muta iarna intr-un ghiveci si se aduce in casa;
– in casa, mai ales pe timp de iarna
Leandrul, care apartine familiei Apocynaceae, poate ajunge in mediul de origine si pana la 4 metri inaltime. La ghiveci, atinge 1-2 metri inaltime. Este foarte apreciat datorita perioadei sale lungi de inflorire, intre mai si octombrie, dar si datorita elegantei florilor sale, care au un miros suav.
Istoria Leandrului poate fi urmarita pana in antichitate, acesta fiind mentionat in diferite mitologii si culturi. De-a lungul timpului, Leandrul a fost asociat cu simboluri precum frumusetea, gratia sau chiar moartea, in functie de contextul cultural.
Aceasta planta decorativa este apreciata pentru frumusetea sa, dar necesita cateva reguli de ingrijire, pentru a se dezvolta sanatos si a inflori frecvent.
Pentru a avea grija de Leandru si a-l mentine sanatos, iata cateva sfaturi esentiale de urmat, de la Ciprian Saplacan – Floraria Trias:
1. AMPLASARE – lumina si temperatura:
Leandrul se simte cel mai bine si in largul sau la soare, la exterior.
Asadar, se aplaseaza intr-un loc bine luminat, preferabil chiar in bataia directa a soarelui. Poate tolera si cateva ore de umbra pe zi, dar foliajul sau nu va fi la fel de des.
Ghiveciul trebuie scos la exterior din primavara pana in toamna, dar va fi protejat de vanturile reci si de ploile puternice.
Pe timp de iarna, Leandrul are o perioada de odihna, sens in care:
- aducem ghiveciul la interior, intr-o incapere racoroasa (veranda, pod), in dreptul unui pervaz luminos;
- planta isi pastreaza frunzele, dar nu mai infloreste.
2. UDARE:
Udarea moderata este importanta pentru Leandru: evita baltirea sau uscarea excesiva a solului. Recomandarea noastra este sa folosesti alternanta: uzi bine solul, apoi mai uzi doar cand pamantul este uscat.
Pe timp de iarna, udam mai rar si cu mai putina apa, la temperatura camerei.
3. SOL si FERTILIZARE:
Solul bine drenat este esential pentru a preveni stagnarea apei la radacini.
Astfel, recomandam un pamant de flori fertil, cu drenare buna, asa cum este Pokon pamant universal.
Pentru a inflori abundent, Leandrul are nevoie de hrana suplimentara, adica fertilizant aplicat in perioada de crestere activa. Alege un ingrasamant echilibrat, potrivit pentru plantele mediteraneene, asa cum este Pokon Fertilizant Citrice. Acesta se administreaza o data la 2 saptamani – se pune un capacel de fertilizant (10ml) la 1 litru apa de udare.
4. TRANSPLANTAREA:
- o facem doar daca radacinile nu mai au loc in ghiveci;
- in fiecare primavara, se poate inlocui pamantul de la suprafata ghiveciului cu unul proaspat, fertil.
5. TAIEREA:
Pentru a inlatura ramurile uscate sau pentru a mentine forma plantei, taierile se fac primavara sau toamna. Dupa inflorire, lastarii care au inflorit se taie, pentru a permite altora sa formeze flori.
Ramificatia se stimuleaza prin taierea varfurilor la inceputul primaverii (februarie, martie). Cu cat planta este mai ramificata, cu atat florile vor fi mai numeroase.
6. INMULTIREA se realizeaza prin butasi, preferabil vara.
7. TOXICITATE:
Nu perminte copiilor sau animalelor de companie sa manance bucati din planta, deoarece toate partile acesteia sunt toxice si pot produce reactii severe daca sunt ingerate.
Nu uita sa verifici planta periodic, pentru a identifica eventuale boli sau infestatii.
In concluzie, Leandrul este o planta minunata, dar care necesita un pic de atentie pentru a fi crescuta cu succes, plina de flori. Respectarea acestor sfaturi simple de ingrijire te va ajuta sa te bucuri de frumusetea si eleganta acestei plante in grădina, pe balcon sau in interiorul casei tale.
Daca si tu iti doresti un LEANDRU sau alte PLANTE DE BALCON SI GRADINA, vino sa-ti alegi favoritele in Florariile Trias sau comanda pe florariatrias.ro.
LEANDRUL – ATMOSFERA MEDITERANEI IN CASA TA