Iti doresti o planta deosebita, exotica pentru casa sau birou? Cauti un cadou neobisnuit? Atunci alege o planta insectivora! Descopera mai jos tipuri de astfel de plante, cele mai comune intrebari si sfaturi folositoare pentru ingrijirea corecta a acestora, precum si recomandari de top de la Floraria Trias.
Tipuri de plante insectivore
- Capcana lui Venus: Fara indoiala cea mai cunoscuta planta carnivora! Viteza cu care o planta sanatoasa prinde o insecta este uimitoare, atunci cand asisti pentru prima data. Exista o singura specie din acest gen, Dionaea muscipula.
- Roua Cerului: Exista aproape 200 de specii din genul Drosera. Acestea variaza enorm ca dimensiuni, forme si cerinte in crestere si pot fi gasite pe fiecare continent de pe Terra. Interesant este ca planta poate fi gasita si in Romania, in zonele muntoase cu rezervatii naturale.
- Planta ulcior: Plantele ulcior prezinta de obicei frunze sub forma de tuburi (vaze). Insectele aluneca pe marginea tubului si cad in enzimele digestive care se afla in interior.
- Aristolochia Carnivora: celebra deja pe internet, se foloseste de frumusetea si de parfumul florilor pentru a atrage, ucide, digera si absorbi nitrogenul din corpul insectelor.
Nu toate plante insectiovore sunt la fel de usor de ingijit
Trebuie sa stii ca Dionaea Muscipula, numita si Capcana lui Venus, are nevoie de atentie in ingrijire. Aceasta planta necesita cateva cunostinte minime pentru fi cultivata:
Lumina: Capcana lui Venus, precum si Nephentes, adora soarele direct. Asaza plantele la o ferastra care este expusa cat mai mult la soare. Mare atentie: planta trebuie asezata la aproximativ 30 cm fata de fereastra, deoarece soarele puternic ii poate arde frunzele.
Udare: Asaza ghivecele intr-o tava umpluta cu 1-2 cm de apa distilata sau apa de ploaie. Plantele insectivore prefera mai degraba udarea de jos in sus. Aceste plante au nevoie de sol mereu umed, pe tot parcursul sezonului de crestere.
Pamant: nu folosi niciodata doar pamant universal in ghiveci! Un amestec bun este format din Pamant pentru Orhidee de la Pokon cu Pamant universal Pokon. Le poti achizitiona din toate Florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro.
Insectivorele nu se fertilizeaza!
Ghivece: Ghivecele din plastic sunt cele mai recomandate, dar si vasele ceramice sunt bune, de asemenea, cu conditia sa aiba gauri de scurgere. Ghivecele cu diametrul de 12 cm sunt suficient de mari pentru plantele adulte, iar transplantarea se face cel mai bine primavara.
Si plantele dorm!
Pe parcusul iernii, intre noiembrie si februarie, plantele intra intr-o perioada de repaus. Pentru a le oferi conditii excelente, muta-le intr-un loc mai racoros, langa o fereastra. Frunzele plantei tale se vor inegri si vor muri inapoi, doar pentru a incepe sa creasca din nou in primavara.
De ce Nephentes nu mai produce ulcioare?
Cele mai frecvent motiv pentru care planta ta nu mai produce ulcioare noi sunt umiditatea scazuta si lumina insuficienta.
Cum se hranesc insectivorele?
Folosind enzime sau bacterii, plantele carnivore isi digera prada printr-un proces de descompunere chimica, asemanator digestiei la animale. Produsele finale sunt absorbite de plante pentru a permite supravietuirea lor in conditii de mediu marginal sau ostile. Majoritatea speciilor carnivore sunt plante verzi care produc alimente prin fotosinteza din materiile prime ale luminii solare, apei si dioxidului de carbon in prezenta clorofilei. Obiceiul plantelor de a consuma insecte doar le imbunatateste <dieta>.
Te asteptam in Florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa achzitionezi cele mai interesante plante insectivore!
Te pasioneaza sa afli mereu lucruri noi despre plante si despre ingrijirea acestora? Te asteptam in continuare pe BLOGUL Floraria Trias, sa descoperi cele mai interesante lucruri despre flori.
Surse foto: florariatrias.ro, youtube.com