GARDENIA, FLOAREA FRUMOASA SI PARFUMATA
GARDENIA este un gen de plante decorative prin flori, din aceeasi familie cu Arborele de Cafea (Rubiaceae). In mediul de origine (zonele tropicale si sub-tropicale din Asia si Africa), creste sub forma de arbusti vesnic verzi cu inaltimea intre 1 metru si 15 metri. Este foarte apreciata pentru frunzisul sau verde aprins, lucios, dar mai ales pentru florile albe, crem sau galbene care au un parfum intens, atractiv.
Genul cuprinde aproximativ 200 de specii, dintre care cea mai intalnita este GARDENIA JASMINOIDES:
- este Gardenia comuna, cea mai cunoscuta specie din acest gen;
- crescuta ca planta de interior datorita florilor sale spectaculoase, duble, albe, foarte parfumate;
- in Romania, se cultiva in ghiveci si poate ajunge la maxim 1 metru inaltime;
- infloreste de primavara pana toamna (florile apar treptat), cu repaus iarna.
ORIGINEA GARDENIEI:
Aceasta floare minunata a fost descoperita pentru prima data in China si Japonia, fiind apoi raspandita in lumea intreaga.
Date fiind locurile de origine, Gardenia prefera climatul cald si umed, prosperand cel mai bine in locuri cu lumina moderata si temperaturi constante.
Cu florile sale superbe, puse in valoare de verdele frunzelor, GARDENIA este asociata cu eleganta și rafinamentul. De aceea, ea este o alegere populara pentru decorarea caselor in toata lumea.
SFATURI DE INGRIJIRE DE LA FLORARIA TRIAS
GARDENIA este o planta cu preferinte specifice in ceea ce priveste conditiile de crestere. Astfel, pentru a te bucura de frumusețea si aroma intensa a Gardeniei in propria ta casa, trebuie sa urmezi cateva sfaturi de ingrijire, de la Ciprian Saplacan (Floraria Trias):
1. LUMINA:
Gardenia iubeste lumina, dar nu soare direct. Ea prefera lumina indirecta puternica sau semiumbra. Evita expunerea directa la soare puternic, deoarece va pierde florile, iar frunzisul sau delicat poate suferi arsuri.
Un loc ideal pentru Gardenia este un pervaz luminos, dar ferit de soare.
Poti tine Gardenia pe balcon si terasa pe perioada calda, dar trebuie adusa in interior imediat ce trec florile.
2. UDAREA:
Udarea regulata și moderata este esențiala pentru o crestere sanatoasa.
Pe timp de vara, pastreaza solul Gardeniei umed, dar nu lasa apa sa stagneze in ghiveci. Iarna, udarea se face mai rar – lasam suprafata solului sa se usuce intre udari.
Umiditatea aerului trebuie sa fie mai ridicata in perioada de inflorire, deoarece aerul uscat duce la caderea bobocilor inainte de inflorirea completa.
Recomandare Floraria Trias: apa de udare sa fie la temperatura camerei si dedurizata (se pun cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie, pentru a regla duritatea apei).
3. TEMPERATURA:
Gardenia iubeste temperaturile constante, ideale fiind intre 18 si 24 de grade Celsius. Iarna, temperatura minima se poate situa intre 13 si 16 grade Celsius.
Protejeaza planta de schimbarile bruste de temperatura si de curentii de aer, deoarece va pierde bobocii.
4. FERTILIZARE:
Pentru a creste sanatos si a inflori constant, Gardenia are nevoie de hrana suplimentara. Foloseste lunar un ingrasamant echilibrat, special formulat pentru plantele cu flori.
Recomandam POKON Ingrasamant Lichid Concentrat pentru Plante cu Flori – se pune un capacel la 1 litru apa de udat, o data pe luna, in perioada martie – septembrie.
5. UMIDITATE:
Gardenia prefera un nivel ridicat de umiditate, de peste 60%. Poți creste umiditatea in jurul plantei:
- amplasand ghiveciul pe o tava cu apa si pietris;
- prin pulverizarea apei in jurul ei sau pe frunze (niciodata pe flori!);
- plasand un umidificator in camera respectiva (care este foarte bun si pentru oameni).
Prin urmare, cu puțina atenție si ingrijire corespunzatoare, GARDENIA ta se va bucura sa-ti ofere flori parfumate si splendoare vizuala, an dupa an.
Adauga GARDENIA sau alte PLANTE DECORATIVE PRIN FLORI in colectia ta și bucura-te de frumusetea lor inconfundabila!
GARDENIA, FLOAREA FRUMOASA SI PARFUMATA