Craciunita, Floarea Craciunului sau Steaua Craciunului, denumita stiintific Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima (ceea ce se traduce prin „foarte frumoasă”), este considerata cea mai spectaculoasa planta din specia Euphorbiilor.
Desi este originara din Mexic, Euphorbia (Craciunita) este simbolul iernii, deoarece planta isi coloreaza frunzele in aceasta perioada – dealtfel, ceea ce decoreaza atat de frumos sunt frunzele de culoare rosie si nu florile, care sunt micute, greu de remarcat. Numita si Poinsettia, Steaua de Craciun poarta numele primului ambasador al SUA in Mexic, Joel Poinsett, care i-a remarcat frumusetea si a trimis aceasta planta in S.U.A., in anul 1825, unde a devenit celebra.
Nicio alta planta nu simbolizeaza atat de bine Sarbatorile de Iarna precum CRACIUNITA. Ne decoreaza atat de frumos casele sau birourile, atat de sine statatoare, cat si pusa in aranjamente de sezon. Mai mult, se spune ca Steaua Craciunului este aducatoare de noroc si bunastare in casa, de aceea trebuie neaparat sa aveti macar una. Asadar veniti sa va alegeti favoritele in florariile Trias sau comandati pe www.florariatrias.ro si noi vi le trimitem prin curier, in siguranta, oriunde in Romania.
Nu uita sa faci cuiva o bucurie oferindu-i o Stea de Craciun – se spune ca cine daruieste o Craciunita va avea parte nu doar de sarbatori linistite, ci si de o viata plina de noroc.
Craciunita – Euphorbia este o planta usor de intretinut si de lunga durata, daca respectam respectam cateva sfaturi de ingrijire si de transport, oferite de catre Traian Saplacan de la Floraria Trias.
AMPLASARE:
Craciunita prefera un loc luminos si calduros, dar ferit de bataia directa a soarelui; lumina este importanta pentru dezvoltarea plantei si inflorire.
TEMPERATURA:
ideala pentru Steaua de Craciun este cuprinsa intre 15 si 25 grade Celsius, cu mentiunea ca trebuie ferita de schimbarile bruste de temperatura si de curentii de aer.
Mare atentie si cand o cumparati:
- Nu o luati de la vanzatori care le tin in frig, pe trotuar, sunt compromise deja!
- Trebuie sa o duceti acasa ambalata in hartie / plastic protector, pentru a o feri de frig.
UDAREA
este un aspect foarte important – Craciunita iubeste apa si umiditatea pe frunze / in atmosfera, dar excesul de apa o poate distruge:
- udam uniform la baza plantei, iar apa scursa in farfurie o eliminam dupa cateva minute;
- udarea se poate face prin stropire cu o stropitoare, pentru a asigura si umiditatea frunzelor;
- se foloseste apa la temperatura camerei, decalcifiata.
FERTILIZARE:
are nevoie de fertilizant universar pentru plante, ideal de la POKON , care se administreaza o data la 2 saptamani in perioada de crestere si de inflorire, cu o pauza in perioada de repaus.
INMULTIREA
se face prin butasi (varfuri cu 1-2 randuri de frunze)care:
- se recolteaza primavara (dupa caderea frunzelor);
- se tin cateva secunde in apa calda (pentru a opri pierderea sevei din care se hraneste planta);
- se lasa la uscat si apoi se planteaza direct in sol proaspat– recomandam Pokon pamant universal, care se uda zilnic cu foarte putina apa – pamantul trebuie mentinut umed, dar fara sa balteasca; dupa 3-4 saptamani se reduce cantitatea de apa.
Atentie! Butasul este foarte fragil si trebuie ferit de curenti de aer si schimbari bruste de temperatura.
TRANSPLANTARE:
In general, in luna ianuarie planta incepe sa piarda partial sau chiar total frunzele. Acum este momentul sa fie replantata intr-un ghiveci mai mare, cu pamant proaspat. Trebuie sa i se asigure de asemenea lumina din abundenta. Frunzele proaspete o sa inceapa sa apara in cateva zile pe toata lungimea tulpinii. Trebuie inceputa administrarea unui ingrasamant universal, o data pe saptamana. Frunzele vor capata un verde intens si se vor mentine pana in urmatorul sezon rece.
Vino in florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi o CRACIUNITA sau alte plante decorative de iarna, care iti vor infrumuseta casa si viata.