Celosia Plumosa (CREASTA COCOSULUI)este o planta anuala, foarte decorativa prin florile in forma de flacara, extrem de colorate (de la rosu inchis la portocaliu si galben), care poate fi plantata atat in gradina, unde aduce o nota de veselie, dar si in ghivece, pe balcon sau pe terasa. Este cunoscuta si sub numele de Creasta Cocosului datorita aspectului deosebit al florii, care seaman cu creasta semeata a unui cocos. Asa cum spuneam mai sus, nuantele florilor sunt variate, iar, in functie de lumina pe care o primesc, aceste culori devin tot mai vii.
De ce iubim Celosia?
- Pe langa frumusetea florilor, Celosia Plumosa este dorita si pentru faptul ca acestea sunt prezente pe parcursul multor luni din an (din mai pana toamna tarziu), un alt motiv pentru a o adopta!
Sfaturi de îngrijire de la Florăria Trias – Traian Saplacan:
Amplasare: Celosia Plumosa poate fi amplasata atat la soare, cat si la umbra, cu mentiunea ca este o planta iubitoare de soare si are nevoie de cel putin 8 ore de lumina pe zi. Substratul trebuie sa fie bine drenat, pentru evitarea excesului de apa la nivelul radacinilor.
Daca este dispusa in ghiveci, Creasta Cocosului va trebui amplasata pe pervazul ferestrelor, pe balcoane sau terase insorite, pentru a beneficia de cat mai multa lumina naturala.
Udare:
- Celosia Plumosa iubeste apa, deci udarea se face regulat si abundent. Atentie, insa: daca planta este in ghiveci, evitam baltirea apei in farfurie. Vara, in perioada foarte calduroasa, pamantul trebuie sa fie in permanenta umed. Apa cu care se va uda Celosia Plumosa nu trebuie sa fie rece, ci la temperatura camerei. Schimbarile bruste de temperatura pot afecta radacinile intr-un mod negativ, favorizand imbolnavirea plantei.Iarna, in perioada de repaus, se va reduce cantitatea de apa si intervalul de udare.
Inmultire:
- Se face prin seminte – in gradina va imprastia direct planta mama sute de seminte, dintre care cele care vor <supravietui> pasarilor vor rasari anul urmator.In mod organizat, semanatul se face in luna februarie, in ladite care se tin in casa la geam sau intr-un mic solariu. Substratul este format din pamant de flori amestecat in parti egale cu nisip. Cand atmosfera se incalzeste si riscul inghetului este eliminat, pe la inceputul lunii mai, se planteaza in loc definitive in gradina, la distanta de 25-40 cm.
Fertilizare:
- Se recomanda administrarea de Ingrasamant pentru plante de terasa & balcon Pokon – se dizolva 10ml intr-un litru de apa cu care se uda plantele o data pe saptamana, incepand din luna ianuarie pana in noiembrie (perioada vegetativa) sau se poate folosi Ingrasamantul sub forma de conuri de la Pokon cu eliberare lenta, care se infig in pamant si au o perioada de actionare de pana la 6 luni, deci vei scapa de grija fertilizarilor repetate.