Publicat pe Lasă un comentariu

ORHIDEEA PHALAENOPSIS – GHID COMPLET DE INGRIJIRE. SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS.

Featured Video Play Icon

ORHIDEEA PHALAENOPSIS – GHID COMPLET DE INGRIJIRE.

Orhideea Phalaenopsis, cunoscuta si sub numele de “Orhideea Fluture”, este una dintre cele mai populare și apreciate specii de orhidee, datorita frumusetii sale exotice si usurintei in ingrijire. Aceste flori la ghiveci sunt ideale pentru decorarea locuintelor si birourilor, oferind un aer elegant si rafinat oricarui spatiu.

Totul despre orhideea Phalaenopsis:

Originara din regiunile tropicale ale Asiei de Sud-Est, Phalaenopsis face parte din familia Orchidaceae si se remarca prin florile sale delicate, care pot rezista luni de zile. Exista o varietate mare de culori și modele, de la alb imaculat si pana la nuante intense de roz, galben sau mov.

Aceasta orhidee este epifita, ceea ce inseamna ca in mediul natural creste pe trunchiurile copacilor, absorbind umiditatea din aer si nutrientii din materialul organic acumulat pe scoarta arborilor.

ORHIDEEA PHALAENOPSIS – GHID COMPLET DE INGRIJIRE.

Avantajele cresterii Orhideei Phalaenopsis:

  1. Frumusete si efect decorativ impresionant – este o planta eleganta, superba, care va  aduce farmec oricarui decor, modern sau clasic.
  2. Inflorire de lunga durata – florile pot rezista pana la 4 luni, oferind un spectacol vizual deosebit.
  3. Ingrijire relativ usoara – comparativ cu alte specii de orhidee, Phalaenopsis nu are cerinte complexe de ingrijire – vezi mai jos sfaturile de la Floraria Trias.
  4. Purificarea aerului – ajuta la filtrarea toxinelor si imbunatateste calitatea aerului din interior.
  5. Adaptabilitate ridicata – se dezvolta bine in condiții de interior, la temperaturi intre 18-25°C.

ORHIDEEA PHALAENOPSIS – GHID COMPLET DE INGRIJIRE.

Sfaturi pentru intretinere Orhideea Phalaenopsis, de la Floraria Trias:

  1. Lumina

Orhideea Phalaenopsis prefera lumina indirecta, moderata. Evita expunerea directa la razele soarelui de amiaza, deoarece acestea pot provoca arsuri pe frunze.

  1. Udarea Orhideei Phalaenopsis

Se recomanda udarea o data pe saptamana, tinand cont de:

  • cel mai bine este prin scufundare intr-un vas cu apa, astfel incat radacinile sa se hidrateze bine;
  • daca le uzi in mod clasic, asigura-te ca apa nu stagneaza in ghiveci;
  • este ideal sa folosesti apa decalcifiata sau lasata peste noapte, pentru a elimina clorul.
  1. Umiditatea

Orhideea Phalaenopsis necesita o umiditate ambientala de 50-70%. Poti pulverize usor frunzele, poti folosi un umidificator sau poti aseza ghiveciul pe un strat de pietris umed, pentru a mentine nivelul optim de umiditate.

  1. Fertilizarea – variante:

– fertilizeaza orhideea o data la doua saptamani in perioada de crestere (primavara-vara) cu Pokon ingrasamant lichid concentrat special pentru orhidee, diluat conform instructiunilor de pe ambalaj; poti pune un capacel din acest ingrasamant in vasul in care uzi orhideele prin scufundare.

– infige in pamant Batoanele de ingrasamant Pokon pentru orhidee, care vor hrani planta timp de 3 luni.

  1. Transplantarea si inmultirea Orhideei Phalaenopsis:

Transplantarea se face la fiecare 2-3 ani, de preferat dupa inflorire, folosind un substrat special pentru orhidee, care permite drenajul eficient al apei. Recomandam ghivecele cu rezervor de apa Happy Plants, care ajuta plantele sa se hraneasca optim.

Inmultirea se face prin desprinderea plantutelor noi , keiki, care apar la nodurile tijei florale. Acestea se vor detasa de planta mama si se vor planta separat dupa ce formeaza cateva radacini.

  1. Ingrijirea radacinilor:

Verifica periodic radacinile. Daca acestea devin maronii si moi, este un semn de udare excesiva. In schimb, radacinile sanatoase sunt verzi si ferme.

ORHIDEEA PHALAENOPSIS – GHID COMPLET DE INGRIJIRE.

  1. Incurajarea infloririi:

Daca orhideea nu infloreste, aplica fertilizant si redu usor temperatura pe timp de noapte, astfel incat sa fie o diferenta de 5°C intre zi si noapte, pentru a stimula aparitia noilor tije florale.

Dupa trecerea florilor, se taie tija florala deasupra a 1-2 noduri de la sol.

Concluzie:

Orhideea Phalaenopsis este o alegere excelenta atat pentru incepatori (ceea ce o face un cadou excelent), cat si pentru pasionatii de plante exotice. Cu ingrijire minima, aceasta planta de apartament poate inflori si infrumuseta orice incapere pentru ani si ani de zile.

Ai o Orhidee Phalaenopsis acasa? Spune-ne in comentarii cum o ingrijesti si ce trucuri ai descoperit pentru a o mentine sanatoasa si infloritoare!

Daca iti doresti Orhidee Phalaenopsis, vino in florariile Trias sau comanda pe florariatrias.ro.

ORHIDEEA PHALAENOPSIS – GHID COMPLET DE INGRIJIRE.

Photos: Floraria Trias, Happy Plants

ORHIDEEA PHALAENOPSIS – GHID COMPLET DE INGRIJIRE. 

Lasă un răspuns