Frumusetea unei case nu tine doar de constructie, amenajare si design, ci si de starea de bine si confort pe care au au cei ce locuiesc in ea. Oamenii au incercat sa rezolve problema poluarii, a aglomeratiei urbane, a chimicalelor care ne inconjoara cu solutii tehnologice: aparate de purificat aerul, aparate saline, umidificatoare, dezumidificatoare si asa mai departe … Dar solutia poate fi mai simpla decat crezi: este dovedit stiintific (inclusiv un studiu NASA) ca anumite plante sunt adevarati campioni in purificarea aerului din casa: absorb substantele nocive si elibereaza oxigenul – un top al acestora ar include negresit dracena, ficusul, feriga, limba soacrei, iedera.
Dracena absoarbe benzenul si substantele volatile din vopseluri, lacuri si adezive din atmosfera. Pe langa faptul ca nu au nevoie de o ingrijire deosebita, plantele de apartament din specia dracena ofera o selectie variata ca aspect, pentru toate preferintele: dracaena fragrans, dracaena deremensis si dracaena deremensis preferă lumina slabă; dracaena marginata preferă lumina puternică sau soarele indirect; dracaena reflexa este usor de crescut atat in lumina puternica, cat si in lumina slaba. Pamantul trebuie să fie uscat-umed, dar nu mustind de apa, deci se uda mai rar, excesul de apa fiind daunator.
Ficusul purifica aerul mai ales prin eliminarea formaldehidei, o substanta toxica, inclusa de catre oamenii de stiinta in clasa substantelor probabil cancerigene; formaldehida se gaseste in mochete si in materialele din care sunt confectionate canapelele. De regula, ghiveciul cu ficus poate fi tinut in locuri luminoase, uneori semiumbrite, evitandu-se expunerea sa la lumina directa a soarelui. Nu trebuie facute excese de lumina, de temperatura, de curenti de aer sau de umiditate, deoarece, in astfel de conditii, dezvoltarea plantei poate stagna.
Feriga, una dintre cele mai „batrane” plante de pe planeta (este prezenta inca din preistorie!), isi face datoria de filtru in apartament, absobind si eliminand formaldehida, toluenul si xilenul, substante pe care le-am inhala zilnic, indiferent cat aerisim si curatam in casa.
Ferigile necesita umezeala mai ridicata atat in pamant, cat si in atmosfera camerei. Toate cresc bine in locuri semiumbrite, ferite de actiunea directa a razelor de soare.
Limba soacrei (Sansevieria) este faimoasă pentru că transformă dioxidul de carbon in oxigen noaptea, spre deosebire de marea majoritate a plantelor, iar NASA a plasat-o in topul plantelor care absorb toxine, mai ales oxizi de azot și formaldehida. In plus, este o planta pentru cei mai putin priceputi: tolereaza atat lumina scazuta, cat si udarile neregulate.
Conform celor de la NASA, iedera este planta numărul 1 de crescut în casă pentru a filtra aerul! Este cea mai bună la eliminarea formaldehidei, prezentă peste tot în casele și birourile noastre, de la parchet la mobilă, la vopsea. In plus, absoarbe si elimina benzenul, xilenul, mucegaiul si alti alergeni, ceea ce o face ideala pentru persoanele care au astm sau alergii. In mod normal, iedera se dezvolta foarte bine in locurile umbroase, asa ca ar fi bine sa ii gasesti in casa un loc in care lumina patrunde putin. Vara poti uda planta la 3 – 4 zile, dar in sezonul rece aceasta poate rezista foarte bine fara apa chiar si o saptamana. De asemenea, este foarte important ca atunci cand uzi iedera, sa nu lasi apa sa balteasca in farfuriuta, pentru ca radacinile acesteia pot putrezi.
Asa cum plantele ne protejeaza, purificand aerul din locuinte, si noi trebuie sa avem grija de ele, oferindu-le tot ce au nevoie, de la conditiile ideale pentru fiecare, la pamant de flori de calitate si ingrasamantul potrivit. In general, plantele trebuie fertilizate in mod regulat pe tot parcursul sezonului de crestere, care incepe primavara si se termina toamna.
Va asteptam in Florariile Trias si pe www.florariatrias.ro sa va alegeti planta purificatoare de aer de care aveti nevoie, precum si tot ceea ce-i trebuie acesteia.