Publicat pe Lasă un comentariu

POVESTEA INCREDIBILA A LALELELOR

Desi pare greu de crezut acum, cand Olanda este numita ‘tara lalelelor’, aceste flori provin din Asia si se pare ca au fost cultivate pentru prima data acum o mie de ani in Persia (de altfel, laleaua se afla si astazi pe drapelul national al Iranului), de unde au ajuns in Anatolia.

Prima perioada de glorie a lalelelor a inceput in Imperiul Otoman in anii 1.500, unde au fost foarte cultivate si ingrijite pentru ca erau florile favorite ale sultanului Suleiman I – denumirea ‘tulipa’ vine din cuvantul turcesc ‘tulbent’ (turban). Ulterior, in timpul domniei lui Ahmet al IIIlea (anii 1.700), se crede ca aceasta floare a fost ridicata la rangul de simbol al bogatiei si prestigiului, iar perioada respectiva s-a numit ‘Era lalelelor’. In acea vreme, turcii aveau legi stricte privind cultivarea si vanzarea lalelelor, acestea fiind considerate extreme de valoroase, in onoarea lor organizandu-se deja festivaluri, care se tineau la lumina lunii pline.

Sosirea lalelei in Europa (unde pana in sec XVI doar se auzise de frumusetea sa) are loc odata cu primirea unor seminte de catre Clusius, un reputat botanist, care infiinteaza la Leiden (Olanda) o superba gradina botanica, ce detinea cea mai mare si cea mai frumoasa colectie de lalele din lume. Florile s-au adaptat atat de bine la clima de aici si au fost atat de indragite, incat in scurt timp au inceput sa fie plantate pe tot teritoriul tarii.

Astfel, în anul 1634 avea să se declanseze ‚nebunia lalelelor’ – o perioada in care nu numai că preturile unor tipuri de lalele ajunsesera astronomice, dar oamenii le și cumparau la aceste preturi, crezand că fac o afacere buna. Aceste speculatii, desi absurde, au constituit un fenomen atat de puternic, incat nici macar istoricii si economistii de astazi nu si-l pot explica. Ca exemplu al absurditatii, un singur bulb dintr-o specie deosebita de lalea ajunsese sa valoreze cat o casa sau o proprietate in cea mai buna zona din Amsterdam! In luna februarie a anului 1637 insa, preturile s-au prabusit, declansandu-se astfel prima criza economica a vremurilor moderne (similar cu ce s-a intamplat in zilele noastre cu piata imobiliara).

Laleaua isi traia inca perioada de glorie in Europa in secolele XVII – XVIII, dar tulburarile generate de Revolutia Franceza si ocuparea Olandei de catre Napoleon au stopat domnia acestei flori.

De altfel, de-a lungul ultimelor secole, olandezii au ramas singurii ‚devotati’ acestor flori superbe, imigrantii olandezi rapandind lalelele in toate colturile lumii. De aceea Olanda este cunoscuta drept ‚tara lalelelor’, aceasta fiind cel mai mare exportator de flori din lume si, implicit, cel mai mare producator de lalele (exportul lor anual de lalele atinge 1.2 milioane de bulbi!).

Daca te-am facut sa vezi lalelele cu alti ochi, te asteptam in Florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa descoperi mai mult despre flori si despre ingrijirea acestora.

Lasă un răspuns