Publicat pe Lasă un comentariu

CAMELIA JAPONICA, ADEVARATUL TRANDAFIR JAPONEZ –  SFATURI DE INGRIJIRE DE LA FLORARIA TRIAS 

Featured Video Play Icon

Camelia Japonica este o planta perena foarte decorativa – atat prin florile superbe (simple sau batute, ce pot fi colorate in alb, roz sau rosu), cat si prin frunzele de un verde intens. Originara din zone inalte din Asia de Sud-Est (Japonia, China), Camelia sau Trandafirul Japonez este cea mai populara planta care infloreste iarna si primavara. Bobocii se formeaza inca de toamna.

Diferenta dintre Trandafirul Japonez si Trandafirul Chinezesc: multe persoane asociaza denumirea de „trandafir japonez” cu o alta planta, Hibiscusul. Ambele plante isi au originile in Asia, insa sunt diferite. Camelia / Trandafirul Japonez  este un arbust de talie semi-inalta (poate atinge chiar si 4 m), iar Hibiscusul / Trandafirul Chinezesc – creste sub forma de tufa. De asemenea, florile celor doua specii sunt diferite.

Pe langa faptul ca este o planta perena foarte decorativa, Trandafirul Japonez mai are si alte utilizari, cum ar fi cele in domeniul farmaceutic si cel gastronomic. Din frunzele Cameliei se pot face ceaiuri aromate, iar semintele unor specii ale sale se utilizeaza in producerea de uleiuri, care se folosesc la gatit sau in produse cosmetice (in special pentru ingrijirea parului).

camelia japonica

Camelia Japonica este o planta la indemana oricui si ne putem bucura de ea pentru ani si ani de zile, daca respectam respectam cateva sfaturi de ingrijire, oferite de catre Traian Saplacan de la Floraria Trias.

AMPLASARE:

  • Vara, Camelia se poate amplasa direct in gradina sau pe terase, preferand o zona racoroasa, deci trebuie ferita de razele directe ale soarelui. Temperatura ideala pentru aceasta planta este de 24-25 grade Celsius.
  • In perioada rece a anului, suporta atat umbra, cat si soarele; trebuie mutata (cat mai tarziu spre iarna) intr-un spatiu inchis, racoros, ferita atat de temperaturile ridicate (o camera prea calduroasa, uscata), cat si de cele prea scazute (temperatura minima acceptata este de aproximativ 10 grade Celsius).

UDARE:

Camelia prefera pamantul umed, jilav, dar si umiditate atmosferica moderata:

  • Udarea se realizeaza la intervale regulate: verificam suprafata solului sa fie uscata, apoi udam uniform si eliminam apa din farfurie dupa cateva minute.
  • Pamantul de flori nu trebuie lasat sa se usuce in perioada de inflorire, iar apa folosita la udare sa fie necalcaroasa.
  • Se recomanda stropirea pe frunze la 2-3 zile, pentru a asigura umiditatea din aer ce ajuta la mentinerea bobocilor.

PAMANT SI FERTILIZARE:

Nevoile Cameliei in ceea ce priveste solul sunt speciale: are nevoie ca pamantul in care este sadita sa fie unul acid, pe baza de turba, dar si cu o drenare buna (planta nu suporta apa stagnata). Astfel, recomandam folosirea solului pentru plante acidofile (Hortensii, Rhododendron, etc), asa cum este pamantul BIO pentru Hortensii de la Pokon.

Fertilizarea plantei se poate face de doua ori pe luna in perioada de primavara – vara, cu ingrasamant specific pentru plante decorative cu flori, asa cum este ingrasamantul lichid concentrat pentru plante cu flori de la Pokon.

camelia japonica 2

INMULTIREA

La Camelia Japonica se face prin butasi de 5-8cm, care se pun in pamant de turba, mentinut in permanenta umedSe mai poate inmulti si prin seminte, dar florile vor aparea abia peste 6-7 ani.

TRANSPLANTAREA

– se face cam la 3-4 ani – se va folosi un ghiveci cam cu un sfert mai mare decat cel anterior, se schimba pamantul cu unul nou, acid, si se plaseaza pe fundul ghiveciului, pentru drenaj, bucati de teracota sau hidrogranule de argila Pokon.

Vino in florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa-ti alegi o CAMELIA sau alte plante decorative cu flori, care iti vor infrumuseta casa si viata.

camelia japonica 3

 

Lasă un răspuns