Gloxinia este o floare de interior foarte iubita, deoarece ne bucura cu florile sale superbe pana la 8-9 luni pe an. Este o planta perena cu tuberculi, decorativa prin flori si frunze. La noi in tara fiind des intalnita ca planta de apartament. Florile sunt spectaculoase, mari, in forma de clopotel, catifelate si pot fi colorate in mov, roz, alb sau rosu. Perioada de inflorire a Gloxiniei incepe la mijlocul primaverii – inceputul verii. In cazul in care florile incep sa se estompeze catre sfarsitul verii – inceputul toamnei, atunci inseamna ca Gloxinia a inflorit mai devreme primavara si este posibil sa infloreasca repetat, pana toamna tarziu.
Gloxinia nu este dificil de ingrijit, dar, daca doresti sa te bucuri cat mai mult de florile sale, te invitam sa urmezi cateva sfaturi de ingrijire, oferite de catre Traian Saplacan:
Amplasare Gloxinia:
Gloxinia are nevoie de multa lumina pentru a inflori, insa nu trebuie expusa razelor directe ale soarelui. Suporta, insa, destul de bine si semiumbra, deci poate fi amplasata, de exemplu, intr-o camera luminoasa, dar ferita de bataia directa a soarelui.
Temperatura optima este de 18-24°C, dar iarna, dupa ce trec florile, se amplaseaza in spatii mai racoroase cu temperaturi de 10°C.
Udare, pamant, fertilizare:
Udarea este cel mai important aspect in dezvoltarea Gloxiniei si trebuie facuta mereu prin absorbtie, adica prin aplicarea apei în farfurioara, pentru ca pamantul sa absoarba cata apa ii trebuie plantei, asa cum facem si la Violeta. Acest tip de udare va preveni excesul de apa in sol si astfel se va evita putrezirea tulpinii / tubercului.
Recomandari Floraria Trias:
- ideal este sa pui ghiveciul intr-o farfurie cu apa decalcifiata pentru cateva minute, dupa care arunci excesul de apa. Se uda din nou dupa 3-4 zile, cand simtim ca pamantul de la suprafata s-a uscat usor.
- pastreaza pamantul reavan pe tot parcursul sezonului de crestere si inflorire, iar iarna pamantul sa ramana jilav.
Fertilizarea plantei se face o data la doua saptamani in perioada de crestere activa, martie-septembrie, cu ingrasaminte pentru plante cu flori, cum este Pokon fertilizant lichid pentru violete sau fertilizantul lichid pentru plante cu flori.
Daca vrei ca Gloxinia ta sa infloreasca mereu si sa aiba cele mai frumoase flori, trebuie sa stii ca, pe langa fertilizant, si pamantul de flori este important: acesta trebuie sa aiba un drenaj bun și un pH usor acid.
Inmultire:
Gloxinia se poate inmulti prin seminte, divizarea tubercului sau butasi de frunze.
Inmultirea prin seminte se face primavara cu seminte din anul precedent.
Inmultirea prin tuberculi se poate face primavara sau toamna. Iar cea prin butasi intreaga vara din frunze mature puse la inradacinat in apa.
Recomandari Floraria Trias:
Atentie: pe durata iernii, Gloxinia intra in repaus vegetativ si va pierde florile si frunzele (dispare complet de la suprafata solului) – este specific acestei plante, deci nu o arunca, ea doar se odihneste in sezonul rece! Aceasta perioada vegetativa ajuta la inflorirea din primavara viitoare, cand te va bucura din nou cu frumusetea ei.
- Udarea sau pulverizarea frunzelor si a florilor determina aparitia unor pete albicioase pe suprafata acestora.
- Se recomanda indepartarea florilor ofilite, pentru a favoriza formarea de noi boboci si o inflorire continua.
- Se recomanda folosirea de insecticide si fungicide cu aplicare la sol, in defavoarea celor cu aplicare pe frunze.
Te asteptam in florariile Trias sa iti alegi Gloxinia preferata sau alte plante cu flori.
De asemenea, trimitem prin curier in toata tara, poti comanda pe www.florariatrias.ro