Descriere
Philadelphus mic Iasomie de gradina
Iasomia de gradina (Philadelphus, sau Lamaita) este binecunoscuta pentru cele mai parfumate flori de vara, foarte apreciate atat de catre noi, oamenii obisnuiti, cat si in industria cosmetica, din ele extragandu-se uleiuri esentiale pentru realizarea parfumurilor.
Originar din sudul Europei, Philadelphus este un arbust peren de talie mare, de forma neregulata, cu frunze cazatoare si inaltime de pana la 3-4 metri la maturitate. Creste sub forma de arbust cu aspect catarator care se dezvolta dens, bogat in frunzis si flori.
Florile deosebite si extrem de parfumate, albe, in forma de steluta, pot fi simple sau involte, dispuse in inflorescente. Acestea apar in mai, iar in scurt timp toti lastarii plantei vor fi acoperiti de flori.
Un alt avantaj este faptul ca Iasomia de gradina este un arbust rezistent la poluare, ceea ce il face ideal pentru gradinile sau terasele din marile orase.
AMPLASARE:
Iasomia de gradina (Philadepsius) se poate amplasa in gradina (in zonele de campie si de deal), dar si pe balcon sau terasa; fiind o planta cataratoare, se poate dirija cresterea sa pe spaliere, bolte, pe langa ziduri si garduri, pentru un efect deosebit sau pentru a obtine intimitate. Iasomia se planteaza atat izolat, cate un exemplar, cat si in grupuri si garduri vii.
Pentru ca se dezvolta destul de repede (mai ales daca este fertilizat), acest arbust are nevoie si de mult spatiu, pentru a creste si a se raspandi.
Iasomia este o planta care iubeste lumina din plin, de aceea este important ca locul in care este plantata sa fie scaldat de razele soarelui. Planta suporta bine si umbra sau semi-umbra, dar soarele este esential pentru o inflorire abundenta.
Iasomia de gradina se planteaza toamna (dupa ce nu mai are frunze) sau primavara, in perioada de repaus vegetativ, cu conditia ca solul sa nu fie inghetat si temperatura sa fie peste 5 grade Celsius.
Iarna trebuie sa avem grija sa protejam radacinile, pentru ca, la minus 10 grade, apare pericolul de inghet. Pentru a evita acest lucru, se protejeaza baza tulpinilor cu un strat gros de frunze, paie uscate sau scoarta de copac macinata.
PAMANT, UDARE SI FERTILIZARE:
Arbustul de iasomie nu este pretentios fata de tipul de sol in care este plantat:
- poate creste in nisip, argila sau lut si tolereaza atat solurile alcaline, cat si pe cele acide;
- se dezvolta cel mai bine in solurile moderat-umede si nu agreeaza deloc pamantul mlastinos;
- are nevoie ca solul sa se dreneze bine pentru ca nu suporta baltirea apei (radacinile putrezesc).
Asadar, udarea trebuie realizata cu regularitate, folosind o cantitate moderata de apa, iar intre doua udari solul trebuie lasat sa se usuce. Udarile se fac la aproximativ 2-3 zile.
SFATURI DE LA FLORARIA TRIAS:
- Atentie! A se evita apa in farfurie (daca planta este in ghiveci), sau udarea in exces a gradinii, pentru ca surplusul de apa duce la pierderea bobocilor si chiar la putrezirea radacinilor si a plantei.
- Dupa perioada de inflorire, taiati jumatate dintre crengile vechi ale arbustului (deasupra lastarilor noi). Iasomia suporta bine tunderile, dar NU primavara, ca sa nu pierdem mugurii florali, ce se formeaza pe cresterile din anul precedent.