Crizantema este cea mai populara si apreciata floare de toamna. Fie ca alegi sa o plantezi in gradina sau sa o pastezi in ghiveci, crizantema decoreaza intr-un mod unic orice coltisor lipsit de culoare. Aceasta planta este iubita pentru frumusetea si parfumul sau discret, dar si datorita faptului ca nu necesita o ingrijire speciala. Afla de la fondatorul Florariei Trias, Traian Saplacan, cateva secrete despre crizanteme:
CRIZANTEMA, REGINA FLORILOR DE TOAMNA – FLORARIA TRIAS
Traian Saplacan este un mare iubitor de frumos, fie ca este vorba despre destinatii de vacanta, animale sau flori. Pentru ca fiecare zi din viata lui este dedicata plantelor, Traian a ales sa iti impartaseasca cateva informatii utile, daca vrei sa inmultesti crizantema.
Odata cu venirea toamnei, admiram coloritul splendid si foarte diversificat al crizantemelor. Mirosul specific al florilor de crizantema este cu totul aparte. Fiecare soi, fiecare culoare in parte, are un parfum interesant. De multe ori ne aduce aminte de copilarie, de inceputul scolii, chiar si de o toamna tarzie.
Crizantemele sunt plante care ne bucura cu coloritul lor pana in luna decembrie, uneori chiar pana in ianuarie le gasim inflorite. Este bine de stiut ca aceste minunate plante sunt foarte rezistente la frig.
Numele acestor splendide plante de toamna provine din limba turca si inseamna „raza de soare”. “Floarea de aur”, asa cum o numesc grecii, provine dintr-o zona nisipoasa, arida, pietroasa din Turcia. La origine, crizantema s-a adaptat foarte bine la conditiile vitrege. Chiar daca nu este o planta adaptata complet la conditiile meteo din Romania. Crizantema se descurca de minune in zonele de sud si sud-vest ale tarii.
Regina florilor de toamna are nevoie de un pamant fertil, o cantitate de apa suficienta, lumina cat mai multa si multa dragoste. Este bine sa stii ca aceste frumuseti ale naturii se adapteaza foarte bine si in conditii vitrege, austere.
Se intampla uneori ca, datorita transportului, a manipularii, sa se mai rupa cate o crenguta. Nu trebuie sa ne para rau: acesti lastari se detaseaza pur si simplu de la planta mama cu scopul de a obtine cat mai multe plante. Pentru acest lucru este nevoie sa eliminam frunzele, bobocii florali. Lasam una, doua frunzulite in varful butasului.
Butasii obtinuti, pur si simplu ii introducem in sol, ideal intr-un ghiveci, cu pamantul in permanenta umed.
Florile ramase dupa obtinerea butasilor pot fi folosite in crearea unor aranjamente specifice de toamna, ca in imaginea de mai jos:
Crizantemele au o capacitate foarte mare de inmultire, spune Traian Saplacan.
Riscul pierderii la inmultire este foarte redus, datorita capacitatii plantei de a inradacina rapid. Acesta se adapteaza de minune la un regim hidric mai bogat, cat si la o perioada de seceta.
Stiind ca plantele se simt cel mai bine in zonele insorite, este ideal ca inradacinarea sa fie facuta intr-un loc insorit sau semi-umbrit. Udarea butasilor se face prin farfurie, adica apa sa ajunga la butasi de jos in sus.
Important! La aproximativ 10 zile de la plantarea butasilor, acestia trebuie ciupiti. Aceasta operatiune presupune ciupirea varfului in vederea ramnificarii.
Sfaturi Floraria Trias:
- Crizantema este o planta cu un ritm de crestere intens, astfel incat are nevoie de un pamant de caliatate premium, bogat in micro si macro elemente. Pamantul universal de la Pokon este ideal atunci cand vrei sa pui la inradacinat butasii de crizantema
- Asaza hidrogranulele de argila pe fundul ghiveciului pentru o buna capacitate de drenare, altfel stagnarea apei duce rapid la putrezirea radacinilor.
Te asteptam in Florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa achizitionezi cele mai frumoase Crizanteme care sa-ti coloreze casa, balconul si gradina!
Surse foto: florariatrias.ro, mr-fothergills.co.uk