Dafinul condiment sau planta ornamentala?
DAFINUL, cunoscut si sub numele de LAUR, este un arbust originar din zona Mediteranei si a Orientului Mijlociu. Este cultivat sau creste spontan in toate zonele mediteraneene, ajungand chiar si pana la inaltimi de 12m. In zonele mai reci, este cultivat ca planta la ghiveci, conditii in care nu trece de 2m.
Multa lume cunoaste dafinul ca fiind un condiment des intalnit in bucatarie. Planta dafin, sau Laurus nobilis, este insa la fel de spectaculoasa pentru a decora un apartament bine luminat.
Este foarte putin pretentioasa, avand nevoie de o intretinere redusa. Ii place un sol usor umed insa niciodata baltit. Apa din farfurie ii dauneaza.
Este bine ca pe timpul iernii sa il ferim de curentii de aer ce ar putea sa duca la uscarea varfurilor frunzelor. Iarna trebuie pulverizat usor cu o pompita deoarece nu suporta atmosfera foarte uscata.
Amplasare:
Dafinul la ghiveci se poate amplasa intr-un loc însorit pana la semiumbra. Iarna poate rezista pana la 0 grade C,daca este udat mai rar.
Udare:
Se uda dupa ce s-a uscat bine suprafaţa pamantului. Se evita excesul de apa. Se poate pulveriza uşor pe frunze din când in când, dar nu este obligatoriu, acest lucru se poate face eventul in perioadele foarte călduroase sau iarna, când din cauza surselor de încălzire, aerul devine foarte uscat.
Prin pulverizare degaja in atmosfera parfumul specific, asa ca, pentru a-i stimula dezvoltarea unui frunzis bogat, administreaza-i un ingrasamant bogat in fier precum Pokon pentru plante mediteraneene.
Te asteptam in florarile Trias pentru a va achizitiona un dafin!