Publicat pe Lasă un comentariu

FLORILE SI COSTUMUL POPULAR ROMANESC

Noi, cei de la Floraria Trias iubim florile cele adevarate, dar si cele cusute cu migala si pricepere pe costumul popular romanesc. Hai sa descoperim cateva lucruri despre traditia si semnificatia modelului floral pe hainele stramosilor nostri:

FLORILE SI COSTUMUL POPULAR ROMANESC

Candva, portul popular facea parte din viata de zi cu zi a romanilor. Iar femeile se intreceau in maiestria de a reda, cat mai frumos, splendoarea campului inverzit si a florilor din lunca.

FLORILE SI COSTUMUL POPULAR ROMANESC

 

Romanii au luat florile de pe camp si le-au pus pe costumul popular ca sa oglindeasca frumusetea plaiurilor insorite . Sau cum frumos spune Sofia Vicoveanca: „Dintr-un fir de matase sau dintr-un pumn de margele, au creat o gradina cu flori”.

Element vestimentar traditional romanesc, ia a fost si ne este aproape de suflet. Broderiile bogate, unicat, cusute manual si cu multa migala, fascineaza prin frumusetea si originalitatea lor. Simbolurile brodate pe fata, spate sau maneci, vorbesc despre viata si familia femeilor care au cusut aceste camasi, despre zona geografica unde au fost ele realizate, dar si despre preocupările mestesugaresti ale satului.

 

Nu exista loc in Romania unde pe costumul popular sa nu fie regasit motivul floral. Stilul este diferit, in functie de zona de provenienta a straielor. “De la localitate la localitate, sunt alte motive florale. In fiecare zona a tarii este vorba despre alt stil. Aici, la noi in Bucovina, cu multi ani in urma, cand barbatii erau plecati la munca, in padure, femeile ramaneau acasa si teseau. Stergare, catrinte, camasi cu alesatura”, spune Sofia Vicoveanca, recunoscuta pentru stilul popular simplu si autentic.

Aceste motive, florale, solare sau geometrice, nu sunt simple desene cusute pe panza, ci adevarate simboluri magice. Menite sa ii poarte noroc celei care urma sa imbrace ia, sa o apere de ghinion si de rau.

Floraria Trias producatori RO_banner_site__mobile_600x400px

Florile si iile romanesti 

Foarte des intalnite pe iile romanesti sunt motivele inspirate de natura. Frunzele verzi sau florile colorate sunt simbol al prosperitatii si al prospetimii si erau purtate cu drag atat de fetele din sat, cat si de femeile mature, mame sau bunici. Copacul sau ramurile sale, stilizate, simbolizeaza trainicia, intelepciunea, reinvierea sau viata. Frunza de vita de vie si ciorchinii de struguri, brodati cu fir verde, mov sau albastru, vorbesc despre indeletnicirea oamenilor din zona (sate situate in preajma podgoriilor, in care activitatea principala era legata de vinuri). Dar si despre belsug si abundenta.

Trifoiul cu patru foi este un model rar, ce simbolizeaza si atrage norocul in viata, iar trandafirul, laleaua, floarea de crin sau de cires se numara printre motivele florale preferate de cusatorese.

Bluzele traditionale romanesti din regiunile muntoase au adesea brodate elemente naturale specifice acestei zone. Cum ar fi conurile si acele de brad, in timp ce pe iile purtate in zone de campie observam elemente de tip agrar, legate de recolta (spicul de grau, porumbul).

                           Te asteptam in Florariile Trias sau pe www.florariatrias.ro sa achizitionezi cele mai frumoase frumoase flori!

 

Surse: florideie.ro, jurnalul.ro

Lasă un răspuns